• finansiering-intro.jpg
  • skrivdigopv6.gif

Finansiering:

Husk din bank er til for at tjene penge

Før i tiden hed det en bankrådgiver. Dette må de ikke kalde sig mere. Din kontaktperson i banken er ikke uvildig. Banken ejer ofte både mæglervirksomhed og realkreditinstitut og vil derfor naturligt henvise til egen virksomhed, som ikke nødvendigvis er den bedste løsning for dig.

Derfor skal du være opmærksom på de løsninger, der tilbydes og gerne indhente andre tilbud. Det kan være svært eller næsten umuligt at gennemskue, hvad der er fortjeneste, og hvad der er reelle omkostninger, derfor anbefaler vi, du søger anden rådgivning.


Søg uvildig hjælp ved finansiering af bolig

Når du skal finansiere en ny bolig, er du en attraktiv kunde for banker og realkreditinstitutter. Selve optagelsen af lån er en god forretning. Ydermere er den daglige drift, som omfatter renter til banken og bidrag til realkreditinstituttet, også attraktiv.

Som normal boligejer kan det være meget vanskeligt at gennemskue finansieringen af en bolig. Det er derfor vores anbefaling, at du søger professionel hjælp for at få det fulde overblik og de bedste priser på netop dit behov for finansiering. Et godt sted at starte er hos rådgivningsfirmaet F10 med kompetence inden for uvildig rådgivning om finansiering af bl.a. boligkøb.Grundregel om fordeling af finansiering

Ved finansiering af en bolig er udgangspunktet, at man kan belåne 80% af købssummen i realkreditinstituttet. Banken vil som udgangspunkt oprette et boliglån på 15%. De sidste 5%, skal man selv præstere kontant. Dette gælder villaer og lejligheder. For sommerhuse og grunde omfatter et realkreditlån maksimum 60%.

Afhængigt af hvor stort et lån, du kan forhandle på plads med banken, skal du selv udrede restbeløbet i kontanter. Banken tilbyder typisk 20-30 %, og dette betyder så, at køber må bidrage kontant med 10-20%.

Endelig er der andelsboliger. Her er finansieringen anderledes, da man som udgangspunkt ikke kan optage realkreditbelåning. Det er derfor banken, der sammensætter en pakke, som typisk består af et boliglån på 80-90% af værdien af andelsbevisets købspris. Vurderer banken andelsforeningen som mindre økonomisk stærk, tilbyder den som hovedregel en lavere finansiering. Er økonomien i foreningen meget svag, kan banken helt afslå finansiering.


Grundregel for valg af lån

Du skal vælge det lån du har det bedst med. Nogen kan ikke sove om natten hvis ikke de har en fast rente. Er du typen så skal du ikke være utryg og vælge variabel rente. De senere år har renten på de korte lån været historisk lave. Alle kloge hoveder sagde i 2012 at renten på F1 var lav og aldrig vil få et sådant niveau igen.

Et år senere var renten faldet med 50% til det halve. Det viser noget om hvor svært det er at spå om renten. Vælg det som passer dig bedst, men sørg for at du har et overblik over mulighederne inden du vælger et lån. Her anbefaler vi igen at du søger uvildig rådgivning hos ex. F10.Finansiering til afvikling af gæld

Når du har vælger finansiering til dit boligkøb, er planen for tilbagebetaling af lånet vigtig. Den ubetinget vigtigste regel er, at du starter med at tilbagebetale den dyreste del af finansieringen - i praksis det boliglån, du har i banken.

Såfremt en del af din finansiering er et banklån, anbefaler vi dig at vælge afdragsfrihed på dit realkreditlån. På den måde kan du maksimere dit afdrag på den dyre gæld. Anbefaler din bank dig at afdrage på begge lån, bør du være opmærksom på, at dette kan være en økonomisk dårligere løsning for dig.


Den spekulative finansiering

Da renten på F1-lån er historisk lav er det en interessant udregning at se, om en finansiering med F1 eller F3 afdragsfrihed og maksimal afbetaling af banklånet, kan være en bedre løsning for dig som kunde

Vi har set på beregningen af køb af en bolig til 3,5 mio. kr., hvor denne finansiering gav et ekstraordinært afdrag på ca. 145.000 kr. om året i forhold til den løsning, banken foreslog.
Ved dette valg kunne hele banklånet altså afdrages på ca. 5 år, forudsat renten fastholdt nogenlunde samme niveau. Eksemplet refererer til et huskøb fra 2013, og renten er siden da faldet yderligere.

Om 3 år vil banklånet være betalt, såfremt renten ikke stiger over 1% point. Det springende punkt er naturligvis, hvilken rente, der kan finansieres til om 3 år. Lige nu, ser det dog ud til, at niveauet fastholdes.

Vær opmærksom på, at du hvert år har mulighed for at ændre på finansieringen alt afhængig af rentens udvikling. Igen anbefaler vi uvildig rådgivning, inden du træffer dit valg.Finansiering: Grundregel for valg af lån

Du skal vælge det lån, du har det bedst med. Du kan vælge mellem lån med fast eller variabel rente. En fast rente giver sikkerhed for ydelsen til lånet. De senere år har renten på de korte lån været historisk lav. Alle kloge hoveder sagde i 2012, at renten på F1 var lav og aldrig ville ligge på et sådant niveau igen.

Et år senere var renten faldet til det halve. Det viser noget om, hvor svært det er at spå om renten. Vælg det som passer dit temperament bedst, men skaf dig bedst muligt overblik over mulighederne, inden du vælger et lån. Her anbefaler vi igen, at du søger uvildig rådgivning hos f. ex. rådgivningsfirmaet F10.


Vi giver uvildig rådgivning om finansiering

boligtilbolig.dk er en selvstændig ejendomsmægler uden bindende aftaler med hverken banker eller realkreditinstitutioner og er derfor i stand til at kunne give en uvildig rådgivning vedrørende finansiering af din bolig. Husk dog, at heller ikke vi kan spå om fremtiden, så valget vil derfor i sidste ende være dit.

En god forberedelse og en ærlig rådgivning giver dig det bedste grundlag for at købe eller sælge din bolig. Når du er klar til at købe, håber vi at kunne tilbyde en attraktiv bolig. Skal du sælge, er du meget velkommen til at udfylde formularen her til højre, og så kan vi starte med en vurdering af din bolig.


Leder du efter en bolig?... Så finder du den her